NAS or something like that…

Έχω μαζέψει τα εξής…
Τέσσερεις δίσκους 320GB, δυο δίσκους 500GB, έναν 80GB (βασικά 20, 40 και 80 πρέπει να έχω κι άλλους αλλά έλα που χρειάστηκα ακόμα και τα 80 να έχω “προσβάσιμα” και γι’ αυτό τα αναφέρω) και έναν 120 2.5″… εννοώ σε εξωτερικούς, άρα όλα αυτά έχουν και τις θήκες τους (δείτε στο τέλος του άρθρου για μια “αγγελία” αν ενδιαφέρει κάποιον), τους εσωτερικούς δεν τους αναφέρω στο σενάριο, θα τους αναφέρω μόνο εδώ για λόγους καταγραφής: τρία PC, από έναν 320άρη SATA το καθένα. Οι δυο είναι γεμάτοι (ο ένας του server λόγω P2P, ο δεύτερος λόγω… games), ενώ ο τρίτος (του HTPC) είναι ψιλο-άδειος γιατί απλά δεν έχω τολμήσει να έχω 2η κόπια των ΠΑΡΑ πολλών “media” data που έχω (και τα έχω στους εξωτερικούς).
Επειδή το όλο πράγμα γίνεται μάλλον ανεξέλεγκτο, έχω αρχίσει να έχω στο μυαλό μου τη λύση NAS. Η μικρή μου εμπειρία με ΜΗ επαγγελματικά NAS (έχω πιο μεγάλη στα επαγγελματικά) είναι απογοητευτική. Μηχανήματα που σέρνονται, δύσκολα στη διαχείριση σε περίπτωση “κρίσης” και τελικά αυτά που θέλουν εσωτερικούς δίσκους, είναι πανάκριβα και μη σοβαρά επεκτάσιμα (στα μεγέθη που έχω στο μυαλό μου).
Κάποιος (Αντώνη εσύ;…) είχε προτείνει το FreeNAS. Το έψαξα, ενδιαφέρον, αλλά έχει περιορισμούς που δεν μου επιτρέπουν μικρά έξοδα. Πρέπει να έχω έναν αριθμό ικανό από δίσκους ΙΔΙΟΥ μεγέθους (που δεν έχω ήδη) για να κάνω το RAID5 και πάντα να περιορίζομαι σε αυτό το μέγεθος εκτός αν κάνω το “φλαααααπ” να τους αλλάξω όλους μαζί (με δεύτερο όμως NAS γιατί αλλιώς ΠΩΣ θα μεταφέρω τα data;…). Μεγάλες θυσίες.
Αυτό με οδήγησε να έχω στο μυαλό ένα δικό μου σενάριο κάποιου “higher-layer” filesystem, που ουσιαστικά θα μου έλυνε προβλήματα σχετικά με τα μεγέθη των δίσκων αλλά ακόμα και το native FS τους! (είναι τώρα όλοι NTFS και είχα ελπίδα ότι θα παραμείνω “φορητός”).
Έψαξα να δω για την ιδέα μου αν την έχει άλλος αλλά όχι. Κρίμα – αν κάποιος ενδιαφέρεται, το συζητάμε βέβαια να του την εξηγήσω.
Χτες όμως ανακάλυψα κάτι “close enough” (ξεχνάμε όμως την ελευθερία του “άσε το FS ως έχει”)… το λένε…
…Ψάχνοντας ανακάλυψα ότι ο κόσμος που το χρησιμοποιεί είναι αρκετά ευχαριστημένος.
Μειονέκτημα, ότι άμα έχεις σοβαρές απαιτήσεις, δίνεις και ένα ψιλό …βαρύ ποσό για να το αγοράσεις.
Τέλος πάντων, είναι εφάπαξ κόστος. Τι κερδίζεις μετά;
Μπορείς να φτιάξεις ένα ασφαλές array από… ότι δίσκους έχεις!
Χρησιμοποιεί τη λογική του RAID5 (parity disk) αλλά χωρίς stripping. Αυτό σημαίνει ότι απλά φροντίζεις ο δίσκος parity να είναι μεγαλύτερος ή ίδιος από τον μεγαλύτερο άλλο σου δίσκο και έχεις την ασφάλεια του RAID5 (δηλ. recovery από single disk failure) χωρίς να περιορίζεσαι το πως μεγαλώνει το array σου (όλο με ίδιους δίσκους)! Επίσης ΠΙΟ καλά από το RAID5, αν ένας δίσκος χαλάσει και δεν έχεις recovery, ή δυο χαλάσουν μαζί (και άρα φυσικά δεν έχεις recovery), δεν χάνεις ΟΛΑ τα data αλλά “μόνο” των χαλασμένων!
Αυτό γιατί έχουμε ένα συνδυασμό JBOD και RAID5.
Μειονεκτήματα φυσικά είναι ότι δεν έχεις την ταχύτητα του stripping, αλλά σε αντιστάθμισμα, μπορείς να έχεις όλη αυτή την ευελιξία του “με ότι έχω τώρα, με αυτό ξεκινάω”.
Το σύστημα τρέχει από ένα απλό USB stick (βλακωδώς, ούτε καν ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ δεν μπορείς να έχεις το σύστημα σε δίσκο) από 128MB και πάνω, ενώ έχει γελοίες απαιτήσεις CPU/RAM και τέτοια (φυσικά θέλει gigabit ethernet αν θες σοβαρό NAS και όχι NAS για κλάματα). Είναι βασισμένο σε slackware οπότε δεν έχει σοβαρό πρόβλημα drivers.
Ας δούμε το σενάριο μου…
Πήρα αυτό το πολύ φτηνό κουτί:
(SHARKOON REBEL9 ECONOMIC)
Το οποίο έχει ΕΝΝΕΑ θέσεις 5.25″, που ανάλογα τι θα κάνω μπορώ να φτάσω να έχω και 15 δίσκους μέσα (βάζοντας τρία 3-to-5 multibay), αλλά το οποίο θα το ξεκινήσω ως έχει χωρίς καν trays (μετά θα αρχίσω να βάζω).
Μιλώντας για trays και multibays, η RAIDSONIC έχει ότι χρειάζομαι:
…αλλά τα μεγάλα δεν τα φέρνει κανείς (νομίζω). Αν κάποιος έχει αντίθετες πληροφορίες ας μου το πει. Ψάχνω για ένα 3-to-5 IDE (να βάλω τους υπάρχοντες IDE) και ένα 3-to-5 SATA (για ξεκίνημα). Έχω βρει σε on-line shops Ευρώπη αλλά ξεφεύγουμε (~150 ευρά το καθένα)…
Από την άλλη τα singe-trays μπορεί να φτάσω εννιά δίσκους, αλλά μετά αν θέλω να βάλω κι άλλους θα πρέπει να βρίσκω να τα πουλάω πάλι και μάλιστα τρία-τρία. Γι’ αυτό ξεκινάω ΧΩΡΙΣ trays καν και βλέπουμε.
Θα βρώ κάποιο mobo/RAM/CPU και ένα μέτριο τροφοδοτικό (έχω ένα, θα δούμε αν κάνει για ξεκίνημα – 6 δίσκων) και είμαι all-set!
Σκεφτόμενος το NAS, είπα να βάλω εκεί ΟΛΑ τα δεδομένα που θέλω να είναι ανεξάρτητα από PC ή και λειτουργικό.
Ξεκίνησα σκεφτόμενος να μπουν εκεί τα A/V, τα Emulators (αν και αυτά τα θέλω και portable) και τα disk images (και A/V και apps και games), αλλά μετά το τράβηξα αλλιώς…
…γιατί όχι τα εγκατεστημένα games; Να τα “στήνω” δηλ. στο share. Υπάρχουν games που θα ήθελα να έχω σε πάνω από μια εγκαταστάσεις. Ίσως να ξαναθέλει setup αλλά το μόνο εύκολο είναι να κρατήσεις τις παλιές ρυθμίσεις και να έχεις ξανά το game σου (πρόβλημα που αντιμετωπίζω τώρα με το ένα PC μου που είναι dual-boot). Άστε που το 320 γέμισε!
…γιατί όχι όλο το P2P; (που έτσι κι αλλιώς θα είναι μικρότερο αφού θα μπορώ να κάνω share από τα άλλα shares του συστήματος χωρίς να χρειάζεται να έχω 2η κόπια)
…γιατί όχι τα downloads μου (προγράμματα χρήσης δηλαδή – ένα μεγάλο φάκελο που φυλάω ευλαβικά στο server PC τώρα).
Τελικά θα μπορεί να μεγαλώσει πολύ περισσότερο από όσο σχεδίαζα. Αλλά σε αυτό το κουτί θα είναι ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ όλα.
Θέλω μόνο έναν δίσκο ακόμα (έναν 500άρη SATA για parity) και σιγά σιγά (ένα ένα για να μεταφέρω και τα δεδομένα από τον κάθε μονό δίσκο στο unRAID μέσω δικτίου και μετά να τον βάζω μέσα στο unRAID και αυτόν) όλοι οι 320 και ο 80 θα μπουν μέσα. Αυτοί είναι IDE. Οι δυο 500άρηδες είναι SATA αλλά είναι αγορασμένοι ΜΕ το κουτί (είναι LACIE) και σε εγγύηση έτσι, οπότε δεν θα βγάλω τους δίσκους από μέσα και θα μείνω να έχω μόνο αυτούς τους δυο removable (ή ίσως τον έναν).
ΚΑΙ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ!
1) η γνώμη σας
2) τι πουλάω και τι ζητάω…
Πουλάμε:
– Πουλάω 3 μαύρα αλουμινένια RAIDSONIC USB2/1394 3.5″ enclosures… καταπληκτικά, ΜΟΝΟ τέτοια παίρνω πια (μέχρι τώρα που είπα να μην ξαναπάρω εξωτερικό). Από 34 ευρά το ένα, τα πουλάω 25 ή 70 και τα τρία μαζί.
– Πουλάω 1 ασημί αλουμινένιο RAIDSONIC USB2 enclosure. Δεν ξέρω πόσο κάνει αλλά το δίνω 22 ευρώ. Εξάλλου καινούριο είναι.
– Ένα που δεν θυμάμαι μάρκα, αλουμινένιο, USB2/1394 ακόμα. Επειδή δεν θυμάμαι μάρκα και αυτό 22.
– Ένα από τα δυο παραπάνω μαζί με τον 80άρη δίσκο τα δίνω 50 ευρά.
– ΙΣΩΣ τον ένα 500άρη LACIE. Τιμή 90 ευρώ. Δεν είμαι πεπεισμένος αν θέλω να τον δώσω (γιατί απλά θα γίνει ο ίδιος αλλά εσωτερικός, απλά είναι κρίμα να χαθεί η εγγύηση), θα βοηθήσει αν κάποιος πάρει πακέτο κάτι από τα παραπάνω (ή και όλα).
(STOP THE PRESS! Όλα μαζί με 200 ευρά – ΑΚΑΤΕΒΑΤΑ βέβαια)
Ψάχνω:
– Ξεπερασμένο motherboard/CPU/RAM μέχρι 50 ευρώ (εκτός ειδικών περιπτώσεων που θα εντυπωσιαστώ αρκετά ώστε να δώσω κάτι παραπάνω). Ψάχνω για κάτι στα επίπεδα Celeron 475-pin, 2×512 RAM (θέλω να είναι dual-channel γι’ αυτό – δεν με ενδιαφέρει για παραπάνω RAM) και ΑΝ έχει gigabit ethernet θα ήταν καλό. Βασικό το τι IDE και αν είναι δυνατό και SATA έχει. Ότι δεν έχει να μπορεί να το πάρει σε PCI (άρα προτιμώ κάτι με παραπάνω από 2 PCI). Επίσης φυσικά να έχει 2 USB2 ports.
– Αν ξέρετε που θα βρω τα RAIDSONIC που έχω links παραπάνω (ειδικά τα 3-σε-5) ΕΛΛΑΔΑ (εκτός αν μου βρείτε κάτι που απ’ έξω να έρχεται φτηνά).
Αυτά…
Για να σας ακούσω.

3 σκέψεις στο “NAS or something like that…”

 1. Πολύ ενδιαφέρουσα η προσπάθεια σου μέσω του unRaid. Κράτα μας ενήμερους, μελλοντικά ίσως ξεκινήσω κι εγώ κάτι παρόμοιο.

 2. Έχω κολλήσει λίγο, επειδή παίρνω ότι είναι να πάρω με το σταγονόμετρο (έχουμε πιο σοβαρά έξοδα τώρα μια και έρχεται ο μπέμπης).

  Εξακολουθώ να πουλάω ότι πούλαγα, αλλά όχι να ζητάω ότι ζητούσα.

  Αυτό γιατί αποφάσισα να πάρω ένα φτηνό mono (core2 και pcie compatible) ώστε να αντικαταστήσω το μοναδικό μου από τα τρία (και μάλιστα το ΠΙΟ πολύ σε χρήση από τα τρια!), non-pcie μηχάνημα με “μοντέρνο” και το (ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ – πιο καλό από ότι χρειάζεται το unRAID) παλιό του hardware να το κάνω unRAID. Λογικά θα του ρίξω ΚΑΙ κάνα torrent client και 1-2 ακόμα slackware πραγματάκια (ή και κάνα vmware χεχε) για να μη “κάθεται”.

  Ανακάλυψα ότι με σχεδόν όσα λεφτά θα έπαιρνα ένα μεταχειρισμένο mobo με χτεσινή RAM και προχτεσινό CPU, παίρνω ένα φτηνό σημερινό μαζί με σημερινή RAM και με το φτηνότερο core2. Γιατί όχι λοιπόν;

  Θα σας κρατήσω ενήμερους.

 3. Βαλε και καμια Photo απο το Project, να δουμε που εφτασε.
  Και εγω ετοιμος ειμαι για fileserver αλλα θελω να δω που κατεληξες να παρω καμια ιδεα 🙂

Τα σχόλια είναι κλειστά.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com