NAS or Something Like That, Version 3…

Μετά το άρθρο που συζητάω (πριν αρκετό καιρό) το πως θα ΦΥΓΩ από το WHS και θα πάω (έλεγα) σε SBS2008, επειδή τελικά ΔΕΝ το έκανα ακόμα (μια και πρέπει και να δουλεύω και να ζω με την οικογένεια), τελικά ακόμα και ότι έλεγα εκεί ξανα-ανα-προσαρμόζεται…

Λοιπόν τι εξελίξεις έχουμε από το προηγούμενο άρθρο:

  • Ο Tom (unRAID) ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ εμφάνισε κάποιο beta του 5.0! Δυστυχώς δεν θα τον τιμήσω να ξαναγίνω χρήστης του μια και όπως ανέφερα στο προηγούμενο άρθρο, τα καλά του να έχεις (κάποια) Windows δύσκολα παλεύονται. Επίσης εξακολουθώ να μην τον εμπιστεύομαι.
  • Δυστυχώς το FlexRAID έχει προχωρήσει ελάχιστα. Ο Brahim συνεχίζει να είναι ο Brahim (πριν χρόνια είχε παρατήσει σύξηλους τους χρήστες του και το τελευταίο του release έγινε expire – εμφανίστηκε μετά από μήνες) και έτσι δεν ποντάρω τελείως επάνω του. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ακόμα εναλλακτικό δεν βλέπω να υπάρχει. ΕΥΤΥΧΩΣ έχω βάλει έναν developer στην πρίζα μπας και εμφανιστεί το αντίπαλο δέος. Θα δείξει.
  • Τα πράγματα στο χώρο του SBS/WHS προχώρησαν και εκεί. Το Veil βγήκε σε νέα beta (εξακολουθεί να μην με ψήνει), μαζί του βγήκε beta και το νέο low-end SBS σε semi-cloud μορφή (με συνδρομές… έχασε για Ελλάδα) το Aurora και περιμένουμε (εγώ ειδικά ΠΟΛΥ) τις επόμενες ημέρες το SBS7 (ο πραγματικός “ένα-προς-ένα” αντικαταστάτης του SBS2008). Περισσότερα για αυτήν την παράγραφο παρακάτω.
  • Το υπάρχον WHS τα έχει ΠΑΙΞΕΙ. Data δεν έχω χάσει (φτου φτου), φυτοζωεί αλλά μέχρι εκεί. Τα service κάνουν crash συνεχώς, η κονσόλα του δεν παίζει καθόλου, σέρνεται κλπ. Χωρίς ελπίδα ανάκαμψης (επειδή είναι WHS και η μόνη επίσημη θεραπεία είναι το “reinstall”), πρέπει κάποια στιγμή σύντομα να μεταπηδήσω σε κάτι άλλο (μεταφέροντας πάλι σιγά σιγά τα δεδομένα, ευτυχώς χωρίς αλλαγή file system). Επίσης η “καλή του συμπεριφορά” (κάκιστη δηλαδή) απομακρύνει κι άλλο το ενδεχόμενο να βάλω συγγενική του λύση (Veil).

Περιμένω λοιπόν το SBS7. Με έχει “στήσει” λίγο η Microsoft αλλά πιστεύω όχι πολύ ακόμα. Το SBS7 είναι η άμεση εξέλιξη του SBS2008 άρα μου επιτρέπει να αναπροσαρμόσω τα bullets  του προηγούμενου άρθρου:

– Πλήρες λειτουργικό χωρίς σοβαρές ψαλιδιές.
Παλιότερο kernel από το Veil μεν,πολύ νεώτερο από το WHS (2003) δε. Πλήρως σύγχρονο kernel (γενιάς Windows 7).
– Έχει μέσα SQL.
– Έχει μέσα Exchange 2010 με POP3 connector και έτοιμο web access, ότι πρέπει δηλαδή για το consolidation που προσπαθούσα (που τώρα το κάνω τρέχοντας ένα Outlook μέσα στον WHS κάθε τόσο… το οποίο μεν παρέχει “αποθήκευση” αλλά δεν μου προσφέρει εύκολη πρόσβαση από παντού κλπ.).
– Έχει Hyper-V (αντί να ψάχνω τρίτες λύσεις). Μάλλον μάλιστα σε αυτή την έκδοση επίσημα επιτρέπεται (αλλά για ένα VM).
– Εξακολουθεί να είναι πλήρη Windows και άρα (με λίγη καλή τύχη και λίγο χάκεμα) λογικά ίσως θα μπορέσω να παίξω και το hardware που θέλω (πχ. την PCI TV card – δεν το βλέπω) όπως κάνω με τον WHS.
– Παρέχει κονσόλες ελέγχου ακόμα και από web, άρα πλησιάζει σε κάποια σημεία την ευκολία του WHS.
– Είναι μεγαλύτερη “παρέα”.
Δεν υπάρχει SBS 2008 R2 στον ορίζοντα. Λέγεται ότι οι ομάδες SBS και WHS έχουν ενωθεί, οπότε ΙΣΩΣ όταν εμφανιστεί το SBS 2008 R2, να είναι βασισμένο και σε τεχνολογίες WHS (disk extender πχ.) έβγαλαν και μια έκδοση (Aurora) που έχει τις τεχνολογίες του νέου WHS (Veil), όμως δεν μου ταιριάζει σε άλλα στοιχεία. Σίγουρα είναι μακριά για να περιμένω. Σίγουρα επίσης θα υποστηρίζει κάποιο migration (όπως SBS2003 σε SBS2008).

Τα μειονεκτήματα που έγραφα παραμένουν, αλλά παλεύονται:

Από την άλλη έχει κάποια μείον που ακόμα σκέφτομαι αν είναι ισχυρά. Είναι πχ. μόνο 64 bit, άρα ίσως υπάρχει θέμα με κάποια προγράμματα ή hardware. Από την άλλη και με το Veil το ίδιο θέμα θα είχα. Επίσης χάνω το βασικό πράγμα που με έφερε στο WHS, το disk extender… Το DE είναι διαφορετικό πράγμα από τα spanned volumes (μια και είναι ένα layer πιο πάνω) που έτσι κι αλλιώς υποστηρίζονται και από τους δυο, αλλά δεν προσφέρει αυτό που θέλω σε θέμα data redundancy. Εκεί μπαίνει το FlexRAID. Αφού μπαίνει το FlexRAID, το βήμα προς το FlexRAID-View για αντικατάσταση της λειτουργίας που με ενδιαφέρει του DE, είναι μια σταλιά. Τέλος χάνω μια σειρά από ωραία add-ins του WHS, αλλά ας πούμε την αλήθεια… είναι πιο εύκολο να βρεις κάτι και να δουλεύει σαν add-in του WHS ή να βρεις κάτι και να δουλέψει σε Windows “γενικώς” και να έχει μια κονσόλα να το δεις και από μακριά; Το δεύτερο.

Ελπίζω λοιπόν σε SBS7 σύντομα, ελπίζω επίσης το motherboad μου στην πράξη να βλέπει 4GB (δείχνει να βλέπει 3GB αλλά έχω διαβάσει ότι μπορεί αυτό να μην είναι θέμα) και να μη χρειαστεί να πάω για αλλαγή motherboard (και αν πάω θα βρω κάτι παλιό ώστε να παίξουν όλα όσα έχω μέσα – CPU κλπ.).


I’ll keep you people posted.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com