NAS or Something Like That, Version 3.5…

Τελικά με πολλά ζόρια κατάφερα να στήσω υπολογιστή!

Το motherboard αλλάχτηκε και μάλιστα το επόμενο ήταν ελαφρώς καλύτερο. Το hardware φυσικά θέλησε να με ταλαιπωρήσει πάλι, αφού το μηχάνημα είχε δυο θέματα…
Σε αυτό δούλευε το BIOS αλλά άρχισε να μου σβήνει στα καλά καθούμενα και δεν άναβε πριν ανοιγοκλείσω την τροφοδοσία ολόκληρη! Πρώτες φορές όταν έμπαινε κάτι στο USB, μετά λίγο μετά το ξεκίνημα του setup… “Αμάν πάλι για motherboard πάμε” σκέφτηκα. “Δεν κάνω κάνα hardware test;” Ξεκίνησα από την RAM… μπαμ power off. “Μήπως είναι σειρά της RAM;” Ανοίγω να βγάλω καμία, τι να δω… εκεί που είναι χωμένη (μιλάμε για 12 δίσκους με τα SATA/IDE τους και τις τροφοδοσίες τους) δεν γινόταν τίποτα. Ίσα χώνω ένα… δάχτυλο (αχεμ), κουνάω λίγο τα DIMM. Όποιος θέλει το πιστεύει… αυτό αρκούσε!
Μετά από αυτό δεν τελειώσαμε. Αφού έστησα το λειτουργικό, ενώ το BIOS έβλεπε ΟΛΟΥΣ τους δίσκους, το λειτουργικό έβλεπε… τέσσερεις (!) λιγότερους. Τους δυο IDE και τους SATA2 που είχα πάνω στην PCIe κάρτα (την PCI με τα δυο SATA2 την έχω άδεια για spare αφού το νέο motherboard έχει 6 SATA2 ports αντί 4 του παλιού). Θα έλεγε κανείς ότι είναι θέμα driver, ότι δεν την είδε. Έλα όμως που ήταν ΑΚΡΙΒΩΣ ίδιο chip με το on-board, το οποίο δούλευε μια χαρά! Άρχισα και σκεφτόμουν μήπως ακριβώς αυτό είναι το θέμα και έχουμε conflict. Μετά μου έκοψε. Παρατήρησα ότι στο hardware tree είχε μόνο microsoft drivers για τους controllers… Δοκίμασα λοιπόν και σήκωσα και τους intel και τους JMicron (οι δεύτεροι είναι για το controller τον δεύτερο του motherboard και για την PCIe). Αρχίζω με τους intel, ενθαρυντικά τα πράγματα, πράγματι αντικατέστησε, αφαίρεσε και ξαναπρόσθεσε τους δίσκους και όλα αυτά χωρίς καν reboot. Βάζω το JMicron driver… ΧΑ! Αυτό ήταν… αντικατέστησε και εκεί τους controller drivers (και τους δυο), ζήτησε όμως restart αλλά εγώ είχα ήδη καλμάρει: Είχε δει ήδη τους δίσκους!

Αφού και το hardware ξανα-ματα-ξανάκανε τα τερτίπια του, είχα πια το OS να παλέψω. Εκεί βρισκόμαστε και τώρα. Έγινε ένα βασικό στήσιμο (που σήμαινε και αλλαγές σε DNS του host μου κλπ. αλλά τα βασικά εκκρεμούν:

* Configuration του Exchange. Θέλω να μαζέψει (POP3) όλα μου τα email καθώς και του domain μου (ilogic.gr) και επιτέλους να τα βλέπω ενοποιημένα όλα από παντού (Outlook Web Access).

* FlexRAID και FlexRAID-View. Εκεί θα έχει ζόρι (το θέμα με τους signed drivers δεν έχει ξεπεραστεί).

* Πριν γίνουν αυτά, έχει ξεκινήσει η μετακίνηση των data μεταξύ των data disks. Το WHS σε αφήνει με ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΕΝΟΥΣ φακέλους (πχ. ένας φάκελος μπορεί να είναι σκόρπιος σε 9-10 δίσκους!) και τώρα σιγά σιγά τους συγκεντρώνω για πολλούς λόγους:
(1) Οικονομίας. Αν θέλω να δω τα disk images γιατί να γίνονται spin 5 δίσκοι;
(2) Πρακτικούς. Ξέρω που είναι τι. Αλλά (φτου μακριά από μας) και αν χαλάσει κάτι, ξέρω τι χάνω.
(3) Να διευκολύνω το View (αν πούμε ότι θα δουλέψει) γιατί υποψιάζομαι ότι θα τα έπαιζε με τόσα merges.

Εκεί  βρισκόμαστε τώρα. Η διαδικασία είναι επίπονη μια και μιλάμε για 9 data disks. Τι απέγιναν τα 12;
* Ο ένας IDE 320GB έγινε σύστημα. Τον έσπασα μάλιστα σε δυο partition μια και το λειτουργικό είναι “preview” και κάποια στιγμή θα ξαναστηθεί, ώστε κάποια πράγματα να παραμείνουν στο 2ο partition.
* Άλλος ένας IDE 320GB έγινε bare-metal backup του από πάνω. Πρώτη φορά το ξεκινάω αυτό μια και το λειτουργικό είναι τώρα πιο πολύπλοκο και πιο πολύ βασισμένος σε αυτό (Exchange κλπ.). Το backup το προτίμησα από το RAID1 για πολλούς λόγους (και μεγάλη συζήτηση) – και πρακτικούς πάντως.
* Ο ένας 1TB δίσκος πήρε τη θέση του ως parity (άσχετα αν ακόμα δεν χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό).
…Οπότε ήδη έγινε δουλειά να καθαριστούν από data αυτοί οι τρεις δίσκοι και τώρα γίνεται το ξεκαθάρισμα των άλλων εννέα.

Καλή συνέχεια.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com